اعتکاف رویش مبارک انقلاب
قبل از انقلاب، اعتکاف امری مهجور بود، به طوری که تنها طلبههای حوزه علمیه با آن آشنایی داشتند و هر ساله در قم مراسمی به صورت محدود برگزار میکردند. این مهجوریت به آن دلیل بود که کسی از اعتکاف و کیفیت آن و اینکه کجا و در چه مسجدی برگزار میشود اطلاع نداشت. برای همین، این ظرفیت مبارک تا انقلاب اسلامی گمنام باقی ماند.
تا قبل از پیروزی انقلاب، تنها مسجد امام قم میزبان معتکفین بود. این معتکفین طلبههایی بودند که به دلیل حضور در درس فقه آل پیغمبر حوزه، با مباحث اعتکاف آشنا بودند و هر سال در مسجد امام معتکف میشدند. تعداد این معتکفین به زور به صد نفر میرسید و در شهرهای دیگر خبری از آن نبود.
اعتکاف خیلی محدود برگزار میشد اما تا انقلاب اسلامی نتوانست بود جای خود را پیدا کند. وقتی انقلاب اسلامی پیروز شد و حکومت دینی اداره امور کشور را بر عهده گرفت، کمکم زمینههای این رویش مبارک فراهم آمد. طلبههایی که از قم به شهر خود برمیگشتند، با فراهم دیدن شرایط، اعتکاف را به وطنشان بردند و اینگونه اعتکاف در تمام کشور گسترش یافت.
ابتدا تهران، مشهد، اصفهان و یزد میزبان اعتکاف شدند و بعد شهرهای دیگر نیز به حلقه اعتکاف پیوستند. سال 1372 وقتی بحث تهاجم فرهنگی توسط رهبر معظم انقلاب مطرح و پررنگ شد، از سوی ستاد برگزاری اعتکاف نامهای به معظم له نوشته شد و اعتکاف عاملی موثر برای مبارزه با تهدیدات تهاجم فرهنگی معرفی گردید.
در این نامه از ایشان درخواست شده بود که در دیدارهای خود به اعتکاف اشاره کنند، زمینههای آن را فراهم آورند، و حتی در مراسم اعتکاف حضور یابند تا این امر مقدس بیشتر از قبل، به عموم مردم معرفی شود و در فرهنگ جامعه جا بیافتد. ایشان بعد از مطالعه نامه، حمایت خود را اعلام کردند و به ائمه جمعه هر شهر، پیگیری اعتکاف را ابلاغ نمودند. بعد از اعلام ایشان، حمایت صدا و سیما و مراجع تقلید نیز یک به یک شروع شد.
مهمترین حمایت رهبر معظم انقلاب از امر اعتکاف در سال 1373 بود که ایشان در جمع معتکفین مسجد مقدس جمکران حاضر شدند و معتکفین نماز صبح خود را به ایشان اقتدا نمودند. اشارات بعدی ایشان به امر اعتکاف در دیدارهای عمومیشان، آنقدر به جا افتادن اعتکاف در بین مردم کمک نمود که امروز اعتکاف جزئی از فرهنگی معنوی کشور شده است.
گزارشهای ستاد برگزاری اعتکاف کشور نشان میدهد که امروز بیشتر از یک صدم جمعیت کشور یعنی معادل 700 تا 800 هزار نفر در اعتکاف شرکت میکنند که از این میزان، بیشترین سهم از آن جوانان است. بالغ بر 75 تا 85 درصد از معتکفین جوانان و دانشجویان بویژه در سنین 25 تا 30 سال هستند.
اگر تا قبل از انقلاب، پیرمردان و پیرزنان برای شرکت در زیارت، حج، اعتکاف و حضور در مسجد پیشتاز بودند، بعد از انقلاب، این پیشگامی منحصر به جوانان است. برگزاری اعتکاف رمضانیه در پایان ماه مبارک رمضان، اعتکاف علمی در مراکز آموزشی کشور همچون مدارس و دانشگاهها و وسعت یافتن دامنه اعتکاف رجبیه به 69 کشور جهان نشان میدهد این رویش مبارک انقلاب اسلامی، ریشه خود را در فرهنگ معنوی ایران و جهان محکم و پابرجا نموده است.