همه اعتراف کردند
معمولا واقعیتهای بزرگ به راحتی از مقابل چشمان ما کنار نمیروند و زوال آنها مثل دیگر پدیدههای اطرافمان اتفاق نمیافتد. گاهی واقعیت را چیزی مثل یک موریانه از درون میخورد تا جایی که کمکم از بین میرود. افول هژمونی آمریکا نیز حقیقتی است که امروز بسیاری بدان اعتراف کردهاند و زوال تدریجی آن را پیشبینی نمودهاند.
عبارت «افول موریانهای» اولین بار توسط یکی از اساتید دانشگاه تگزاس به نام «کریستوفر لین» استفاده شد. لین پیام خود را این چنین به مردم آمریکا منتقل کرد که آمریکا دارد به آرامی از درون پوک میشود. این نظریه در واقع به چگونگی فروپاشی هژمونی آمریکا اشاره دارد، چرا که نظریه غالب بر این مبناست که آمریکا مثل اتحاد جماهیر شوروی به یکباره از هم نخواهد پاشید بلکه به صورت موریانهوار و تدریجی پایان خود را رقم خواهد زد.
بعد از فروپاشی شوروی در سال 1991 میلادی، بوش پدر از نظم نوین جهانی و آغاز امپراتوری آمریکا بر کل جهان سخن گفت. او معتقد بود نظام دو قطبی جهانی از بین رفته و دیگر وقتش رسیده است تا فرهنگ و سبک زندگی آمریکایی بر جهان حاکم شود.
اما بعد از او، بوش پسر، سیاستهای متفاوتی را در تعامل با جهان در پیش گرفت. او حامی تروریسم جدید و پیشرفته بود، از این رو نیروهای نظامی آمریکا را به سوی عراق و افغانستان فرستاد تا به آنجا لشکرکشی کنند. تصمیمی که به زعم بسیاری از سیاستمداران آمریکا، افول تدریجی این هژمونی بزرگ را رقم زد.
حتی اسناد بالادستی آمریکا به این ضعف تدریجی آمریکا اعتراف دارند. چنانچه شورای امنیت ملی آمریکا که ماموریت اصلیاش آیندهپژوهی است، چنین پیشبینی کرده است که: «تا سال 2030 میلادی هیچ هژمونی در جهان نخواهیم داشت. جهان چند قطبی خواهد شد و آمریکا تنها یک قطب از جهان را خواهد داشت».
با روی کارآمدن دونالد ترامپ در سال 2016، نظریات زوال آمریکا از قوت بیشتری مطرح شده است. شاید مهمترین دلیل این امر، اعتراف بالاترین قدرت سیاسی آمریکا یعنی رئیس جمهور ترامپ به افول آمریکا باشد. شعارهای انتخاباتی ترامپ در واقع قبول حقیقتی به نام افول آمریکا توسط دولتمردان و مردم این کشور است.
تحلیلگران معقتد هستند افول آمریکا از سه حالت خارج نیست. یا امری است که از قبل شروع شده و ارتباطی با دوران ترامپ ندارد. برخی هم معتقدند تا قبل از این واقعیتی به نام افول آمریکا وجود نداشته و با آمدن ترامپ این واقعیت خود را آشکار ساخته است. دسته سوم هم معتقدند افول آمریکا خیلی وقت قبل از ترامپ شروع شده و او حالا نقش کاتالیزور و تسریعکننده این امر را بازی میکند. چنانچه هنری کسینجر نظریهپرداز آمریکایی در این باره میگوید: «به نظرم ترامپ یکی از چهرهها در تاریخ است که گاهگاه برای اعلام پایان یک عصر سر بر میآورند».
شعار «make America Great Again» یا «عظمت را دوباره به آمریکا برمیگردانیم» شعاری بود که ترامپ با آمدنش در کارزار انتخاباتی آمریکا سر داد و با حمایت عظیم مردم آمریکا مواجه شد. رأی مردم آمریکا به ترامپ و شعارهای انتخاباتی او با این مضمون که «آمریکا را عالی کنیم» و «آمریکا را عالی نگهداریم» در واقع اعتراف دستهجمعی مردم آمریکا به حقیقت افول آمریکاست. امروز در آمریکا، همهی گروهها از صاحبان قدرت گرفته تا اندیشمندان، حتی مردم عادی به افول آمریکا اذعان دارند.