آقای افول آمریکا
افول موریانهای آمریکا با آمدن دونالد ترامپ به جایگاه اولین قدرت آمریکا سرعت بیشتری گرفت و بسیاری از سیاستمداران آمریکایی، آمدن ترامپ را مساوی با پایان دوره امپراتوری آمریکا بر جهان دانستهاند. «ترامپیسم» که اصطلاحا به دوران ریاست جمهوری ترامپ گفته میشود، نشان میدهد که چگونه سیاستهای خارجی ترامپ موجب انزوای آمریکا در جهان شده است.
رسانههای آمریکایی معتقدند دوگانگی رفتاری در رئیس جمهور آمریکا موجب شده است امروز هیچ قدرتی در جهان روی میانجیگری آمریکا حساب باز نکند. واشنگتن پست چنین گزارش داده است: «در این مدت، ترامپ بیش از 11 هزار دروغ گفته است و تعادل روحی و روانی درستی ندارد». اما چرا چنین تفسیری از دولت ترامپ در اذهان عمومی شکل گرفته است؟
بررسیها نشان میدهد از جنگ جهانی دوم به بعد تا روی کار آمدن ترامپ، آمریکا در اوج قدرت نرم بوده است. در تمامی توافقنامههای جهانی حضور داشته و بسیاری از پیمانهای مهم سیاسی، اجتماعی، آموزشی و… با حضور و یا توسط مقامات آمریکا امضا شده است.
آمریکا همواره تلاش کرده است تا در همه جا وجهه خوبی از خود به نمایش بگذارد، برای همین همیشه با شعار آزادی و دموکراسی سیاستهای خود را جلو برده است. این جمله پُرتکرار که «آمریکا جای بهتری برای زندگی است» نشان از نفوذ قدرت نرم آمریکا دارد. جز ایران؛ کمتر کشوری عادی میدانست به مواضع آمریکا حمله کند و یا روی جنایات آمریکا مانوری بدهد. همه کشورهای جهان، نخبگان خود را به ایالات متحده میفرستادند تا درسخوانده آمریکا باشند.
با آمدن ترامپ و کنار گذاشتن تمامی سیاستهای رهبران سابق آمریکا، این قدرت هم به تدریج رو به افول نهاد. ترامپ با این شعار آمد: «باید آمریکا را عالی نگه داریم» اما سیاستهای او نتیجهای غیر از ادعایش داشت. فهرستی از اقدامات ترامپ نشان میدهد چطور تعاملات آمریکا با جهان وارونه شده است:
*استقرار پدافند موشکی در اروپای شرقی و شرق آسیا و ایجاد تنشهای تازه با روسیه
*خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس که حالا چین مدیریت آن را بر عهده گرفته است.
*خروج از توافقنامه اقیانوس آرام که باعث شده متحدان آمریکا عوارض گمرکی مضاعفی پرداخت کنند.
*خروج از یونسکو با ادعای صریح مبنی بر حمایت از رژیم منفور صهیونیستی
*خروج از توافق نیویورک و نقض حقوق مهاجران و پناهجویان که چهره خشنی از آمریکا به نمایش گذاشته است.
*خروج از برجام و نقض معاهدات هستهای با ایران که او را به بدعهدی در چشم قدرتهای جهان متهم کرده است.
*خروج از شورای حقوق بشر و بروز رفتارهای دوگانه در تعامل با کشورهای جهان
*رونمایی از «معامله قرن» که نقض آشکار حقوق مسلمانان فلسطینی و دیگر شهروندان اقلیتها را به دنبال داشته است.
امروز و در ابتدای قرن بیستم، دیگر آمریکا از قدرت نرم در جهان برخوردار نیست و حالا این روسیه، چین و ایران هستند که نقش مهمی را در توافقات مهم بینالمللی بازی میکنند. آمریکا بیشتر از همیشه در جهان منزوی شده است و رئیس جمهور آن، مضحکترین هشتکهای فضای مجازی از آن خود کرده است.